Povratak na ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 977. emisije...

Početak pre početka nove radio emisije

.

„Ugasite odmah Fejsbuk nalog...“

.

'Ajmo, onda, na „početku pre početka“ novog ZAIRA malo o higijeni. Mentalnoj – ili digitalnoj - kako hoćete. Naime, koosnivač kompanije Epl, Stiv Voznijak, kojeg mnogi smatraju jednom od najvažnijih figura u svetu računara i računarstva, preporučuje korisnicima društvenih mreža da ugase Fejsbuk nalog:

„Za neke je gubitak privatnosti prihvatljiv, e samo da bi koristili Fejsbuk. Ipak, većini bih preporučio da ugasi svoj nalog. Današnji uređaji vas osluškuju, prisluškuju i prate, pogledajte samo Alexu (digitalnog pomoćnika kompanije Amazon). Ko zna da li me moj telefon upravo sad prisluškuje i kome šalje sve ono što je čuo...", izjavio je Voznijak, sve sa ove tri tačke na kraju rečenice.

Još veću pažnju u tehnološkom svetu izazvala je izjava osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, koji se poverio da njegova deca „do 14 godine nisu koristila smartfone, a i danas im je korišćenje društvenih mreža strogo ograničeno."

Pametno.

.

.

Uostalom, razumni roditelji to odavno čine i u tome su dosledni. Sa decom budite određeni i striktno se držite datih obećanja, kako u odobrenjima, tako i u zabranama. Ako je to pola sata dnevno (što je dečici od pet-šest-sedam godina više nego dovoljno), neka to bude pola sata i ni minut više. Ako je to sat dnevno (puna kapa za mališane do njihove desete, jedanaeste, čak dvanaeste godine), neka bude tako: sat – i ni minut više. Bilo koje kršenje porodičnog dogovora za sobom povlači sankcije: sutradan nema računara, laptopa, tableta, smartfona – čime god da se vi i vaše dete služite.

Deca na predložene uslove lako pristaju i brzo se navikavaju na digitalnu disciplinu. Znam to iz vlastitog iskustva – ali ne kao onaj ko propisuje pravila, već kao neposredni „posmatrač“ porodica koje ih primenjuju.

Kako to?

Pa tako, lepo: i moja deca imaju decu! :-)

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.