Povratak na ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 978. emisije...

Ono što menja život

.

.

Dobar dan gospodine Modli, započeo je kroz Mesindžer kratku i poverljivu ispovest jedan meni drag, mada nepoznati Fejsbuk prijatelj. Naravno da bez njegovog odobrenja neću otkriti ime, ali ću zato nastaviti sa citatom: "U startu Vam se izvinjavam na oduzetom vremenu. Uglavnom, završio sam srednju bogoslovsku školu (za sveštenika), ali sam poslije toga zbog određenih razloga stao. Već dvije godine imam veliku želju da se oprobam u pilotaži, čak i ako nikada nisam letio, ali postoji jedna velika prepreka. Iz Banja Luke sam, a čuo sam za Linx akademiju u Beogradu. Raspitao sam se i vidio da je preskupa za nas, ljude srednjeg sloja. Osim toga, moje srednje obrazovanje nije prožimalo predmete ni približno slične onima koji su potrebni jednom pilotu. Još veću prepreku predstavlja nedoumica da li ću uopšte biti za taj poziv, pogotovo što sam na velikoj životnoj raskrsnici. Ne poznajem nijednog pilota kome bih mogao da se obratim, a vaša knjiga (naročito ono uvodno poglavlje) promijenila mi je pozitivno život. I onda sam došao na ideju da se vama obratim i tražim savjet ili bar bliske upute, jer sam samo čovjek koji želi da uspije u ovom društvu i državi. Još jednom oprostite na smetnji, gospodine Modli.“

.

Ne znam kakav biste odgovor vi dali. Ovo je bio moj:

Želje su te koje nas vode do cilja, ali putevi do njega mogu da budu različiti. Kad je o pilotaži reč, prvi korak uopšte ne mora da bude neka komercijalna pilotska akademija, naročito ako nemate finansijsku podlogu koja bi vam obezbedila kontinuirano školovanje. Kao u svemu ostalom u životu, tako je i u letenju najvažnije početi. Vama je očigledno najbliži aeroklub u Banja Luci, “Sveti Ilija”, poznat po dugoj, višedecenijskoj tradiciji. To može da bude odlična startna pozicija, mesto na kojem će te sretati letače čija će vam iskustva, pa i samo druženje sa njima pomoći da preispitate i učvrstite svoju motivaciju, a svakako proširiti saznanja o svetu vazduhoplovstva u koji želite da zakoračite. Banja Luka je grad vazduhoplovaca, nadaleko poznati vazduhoplovni centar, zato najpre iskoristite resurse sredine u kojoj ste. Želim vam da istrajete u ambiciji, a verujte mi, u vašem slučaju jedino što vam preostaje jeste da cilj osvajate korak po korak.

Dirnut sam saznanjem da vam je prvo poglavlje moje knjige pozitivno promenilo život. I moj je. Ne toliko poglavlje, koliko događaj čije je ono posledica.

Želim vam da uspete, kao što kažete, "u ovom društvu i državi". Nadam se ipak da ste time mislili na svoj život.

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.