Povratak na ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 986. emisije...

Pesnici zaboravljene mladosti

.

.

Reč je o jednom video zapisu. Dokumentu. Istorijskom, takoreći. Naći ćete ga na JuTjubu, čak i vrlo lako, jer je postavljen nedavno. Radi se o televizijskoj reportaži s početka septembra meseca 1981. godine, a u pretrazi na JuTjub portalu pomoći će vam naslov koji je tamo dat: Rare RTB report about "The Current Belgrade Rock Scene" festival, held in Tasmajdan 12-13.9.1981 – što bi se reklo: retka reportaža Radio-televizije Beograd sa festivala “Savremena beogradska rok scena”, održanog na stadionu Tašmajdan 12. i 13. septembra 1981. Elem:

Ta dva dana gotovo svi su bili na broju: Kazimirov Kazneni Korpus, Petar i Zi Vuci, TV Moroni, Fiskulturno Lane, Mačori, Bezobrazno Zeleno, Dr Spira i Ljudska bića, Pasta ZZ, Rulet, Radnička Kontrola, Via Talas, Hromirana orhideja, U Škripcu, Urbana Gerila, Električni Orgazam, Idoli, Potop, UKT, Potkrovlje, Beograd, Psiho... Na ovaj izuzetno redak RTB report postavljen na JuTjub ukazao mi je maločas Damjan Josipović, rekavši pritom: "Trenutak uzdrmane učmalosti iz septembra 1981: pravi koncertni rekvizitarijum, čvrsta i smislena koncepcija, podesan naziv i, najlepše od svega, pozitivna akcija Saveza socijalističke omladine, ma šta danas mislili o njoj! Genijalno. Ne mogu da prežalim što nisam bio tamo. Naime, bila mi je prva sedmica 5. razreda osnovne, pa teško da sam mogao sam i da stignem do Tašmajdana. A morao sam i domaći da uradim."

Istog časa sam mu odgovorio: "Koliko li je ovde samo čistih i nevinih lica na samom početku životne staze! Stvarno potresno iz ove perspektive. Moraću to da šerujem na svom FB zidu. Gle, u off-u prepoznajem glas mog dugogodišnjeg kolege i prijatelja Radeta Radovanovića, tada mladog i produhovljenog voditelja u usponu na Beogradu 202, u burnim i mučnim devedesetim novinara Radio Slobodne Evrope, a danas iskusnog i proživljenog kolumniste u Danasu."

Pogledajte ovaj video zapis. Čista istorija. Bez ijedne fleke. Tog dana bili su društvo pesnika u punom sastavu i blistavih očiju uprtih u sopstvenu budućnost. Danas, kada je ta budućnost ne samo stigla, nego i prohujala a da to nismo ni primetili, većina se pita: šta to bi?

A ostali?

Ostali su se, nažalost, zauvek odselili u Društvo mrtvih pesnika.

 

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.