Povratak na ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 987. emisije...

Zaboraviti ono što niste ni znali

.

.

Bezbroj puta ponovljena izreka generacija instruktora letenja glasi da „ono što na zemlji znaš za pet, u vazduhu ćeš uraditi tek za trojku.“

Pa eto, jesen tek što je zagrizla poslednju trećinu meseca na našim zidnim kalendarima i promenila motive na wallpaperima Guglovih stranica, a kao po komandi, javljaju se mnoge ugledne pilotske škole s pozivom za upis na kurseve letačke obuke u sezoni koja je pred nama. Predstojeća jesen i zima pravo su vreme za izuzetno važnu teorijsku nastavu koja se s prvim prolećnim danima pretvara u uzbudljive i neponovljive sate praktične obuke u letenju. Zato je zgodno iskoristiti ovaj deo godine da stvari u svojoj glavi poslažete na pravo mesto; videćete koliko je posle toga lakše sklopiti savez sa palicom i volanom, nožnim komandama i ručicama, polugama i prekidačima, senzorima i pokazivačima u pilotskoj kabini. Stoga se zaista potrudite da ocena koju dobijete za svoje teorijsko znanje ne bude manja od petice.

To govorim iz ličnog iskustva koje datira još iz davnih i tamnih dubina dvadesetog veka... Isplatilo se jer, što kažu ljudi, jednom pilot - uvek pilot. To i jeste razlog što sam, nakon nekoliko raznoliko intoniranih knjiga o letenju, konačno odlučio da sva znanja, priče i iskustva strpam u jednu, hajde da budem pretenciozan – ultimativnu knjigu: „Pilotsku knjigu“.

Prvi put je zaživela pre sedam godina, a ove je doživela treće izdanje. Mnogi su mi ispričali da su zahvaljujući „Pilotskoj knjizi“ spoznali svet avijacije, odabravši za poziv profesiju pilota. Pojedine pilotske škole prihvatile su je kao osnovni (i jedini) udžbenik - što, bez lažne skromnosti, komotno može i da bude. Ponekad pomislim: kako bi dobro bilo kada bih i sam znao apsolutno sve što je zapisano na stranicama moje knjige! Smešno je da neko ko ju je napisao tako govori, ali je avijacija prilično složena delatnost i nova saznanja često istiskuju pređašnja. To je i sa mnom slučaj, ali ste uvek u prednosti kada znate gde se krije podatak koji ste zaboravili.

...Mada je, da i ovog puta to ponovim, mnogo gore kada zaboravite ono što nikada niste ni znali.

* * *

 

Iza prva dva izdanja „Pilotske knjige“ stajala je Mladinska knjiga iz Beograda. Za treće više nije imala daha, pa ju je u naručje prihvatila beogradska Mikro knjiga. Pre no što nastavite da čitate ovu (is)povest, nekoliko reči o Mikro knjizi: nastala je sredinom osamdesetih na temelju tek para neverovatno tiražnih knjiga, pre svega antologijskog „Spektrum priručnika“ i „Komodora za sva vremena“. Autori su o tome govorili i u mojoj tadašnjoj radio emisiji „Ventilator 202“, s kojom smo krčili medijski put kroz osvit mikro-računarske revolucije u ondašnjoj Jugoslaviji. Tako je i jedan od tih pisaca i osnivača Mikro knjige, Dragan Tanaskoski, kasnije (a i dan-danas) njen direktor, stegonoša te davne IT revolucije.

Lepo, sada će vam biti mnogo bliže reči koje je napisao sa idejom da budu sastavni deo predgovora trećem izdanju. Žao mi je što je kasnije odustao od ideje da uđu u knjigu. Mislio je da je tekst isuviše ličan, ali pošto spada u ljude koji radije govore „mi“ nego „ja“, razumeo sam ga i oprostio mu... Mada, očigledno, nisam, čim ovaj nesuđeni predgovor „Pilotskoj knjizi“ objavljujem na ovom mestu!

* * *

 

„Zorana Modlija sam sreo prvi put leta davne 1973. godine na ostrvu Lastovu. Sada je 2019. godina i mogu da kažem da je Zoran istovremeno i isti i bolji. Sve ono što je trebalo da ostane isto, tu je. A sve ostalo, ionako dobro, postalo je još bolje. Modli uvek precizan, dobro naštimovan, elekventan, rado slušan i viđen, u svom prepoznatljivom stilu je onaj čovek čija reč skreće svačiju pažnju i zaključana vrata otvara.

Životni putevi su nam se često ukrštali, po prirodi naših poslova. Poznanstvo je krenulo 1984. god. kada sam gostovao na Programu 202 Radio Beograda u njegovoj emisji "Ventilator" i predstavljao domaći program za učenje engleskog jezika. Nastavilo se početkom 90-tih godina kada smo se češće viđali u njegovim radio emisijama predstavljajući naša nova izdanja. Godine koje su sledile donosile su razna gostovanja i telefonska uključivanja u njegove programe. Kada sam saznao da je i pilot, neko ko ima takvu brzinu uma, znanje i obrazovanje, nije me začudilo. Ali mi je promaklo da mu ponudim da napiše knjigu o letenju. Što je on srećom i uradio.

Ali životni putevi su nam se ponvo urkstili i splet događaja je novo izdanje Zoranove 'Pilotske knjge' doneo u Mikro knjigu! Nisam imao dilemu da li objaviti knjigu ili ne. Materjal izložen u knjizi je retko vredan i dugovečan. Tako da će se mnoge nove generacije obrazovati i zabavljati čitajući retko uzbudljivo štivo.“

Dragan Tanaskoski, direktor i glavni urednik Mikro knjige

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.