Povratak na ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 996. emisije...

Kao da je bilo nekad

.

.

Verujem da su mnogi od vas, baš kao i ja, s dubokim poštovanjem odgledali nedavnu emisiju N1, "Kao da je bilo nekad", posvećenu Milanu Mladenoviću, ali istovremeno, kroz njegov lik, nerv i sećanja učesnika emisije, posvetu i onom uzbudljivom, "paketnom" talasu beogradskog roka koji je procvetao u bašti legendarnog SKC-a, sve sa porukama, dahom i zvukom stegonoša tada nove i potresno mlade generacije muzičara - Milana Mladenovića, Gileta, Koje i Vlade Divljana. Momčilo Rajin je divno govorio, razložno i istorijski dokumentovano, Ivan Fece Firči anegdotski, emotivno i s neskrivenom ljubavlju prema nezaboravnim prijateljima. Vratili smo se u vreme spontanosti, nepredvidivosti, uzvišenosti, ali istovremeno i tragične priče o jednom delu rok generacije u kojoj je danas zastrašujuće malo preživelih učesnika tog važnog i velikog vremena.

Kao što pretpostavljate, ovakva priča ni u snu nije mogla (niti smela!) da prođe bez Margite Stefanović-Magi, zanosne, misteriozne, istovremeno divlje i dobre vile čitave ove plejade rodonačelnika novog talasa u osvit osamdesetih. Milan je umro 5. novembra 1994, Magi je umrla 18. septembra 2002.

Sećam se te i 2002. godine, takođe i neverice s kojom smo primili vest o Maginoj smrti. Sedam dana kasnije, u ZAIRU od 25. septembra (bilo je to tek 103. izdanje moje emisije), ispratili smo Magi uz ovu posvetu:

"Navikao sam da 'Zakon akcije i reakcije' počinjem podvriskivanjem i pocupkivanjem i sa 'ih!' onomatopejama. Danas emisiju ne počinjem tako. Hoću da kažem da su devojke na jugoslovenskoj rok sceni oduvek bile egzotični slučajevi koji su potvrđivali pravilo da je to ipak muški posao. Retki slučajevi poput Ksenije, Slađane ili Kakadu Luk svesno su muzički izraz podređivali spoljnom izgledu igrajući na kartu seksepila.

Međutim, ONA, Margita Stefanović-Magi je svirala. Magičnim tonovima klavijatura artikulisala je energiju benda stvarajući eklektički spoj nežnosti i besa, očaja i euforije, erosa i tanatosa. Nekako uvek u senci, sa kosom puštenom preko lica, Magi je plenila i očaravala, izrastajući u jednu od ključnih figura rok scene osamdesetih. Iako je obično smatrana Milanovim kontrapunktom, retko je primećivano da su se na identičnim izvorima pojili snagom i energijom. Razlika je bila samo u emitovanju. Dok je Milan muški snažno i široko isijavao do granica samospaljivanja, Margita je to radila drugačije, nežnije i ženski suptilnije. Učinak je bio podjednako jak. Poslednjih godina živela je skromno, povučeno i izuzetno retko odgovarala na pitanja novinara.

Sve je to sada u past tensu.

Danas je jesen 2002. godine. Tačno pre dvadeset godina, 1982, nastala je grupa Katarina II, kasnije EKV. Okosnica Katarine II bila su tri imena: Milan Mladenović, Margita Stefanović i Bojan Pečar. Danas više nije tu nijedno od ovo troje. Margita Stefanović umrla je u 46. godini, 18. septembra ove godine. Jedan od onih koji su duboko pogođeni Margitinom smrću je jedan od mojih prijatelja, takođe, Nikola Miladinović. On živi tamo, u dalekom svetu. Prošle godine je napravio sajt posvećen Margiti Stefanović-Magi. Taj sajt sam u ZAIRU jednom prilikom već predstavio.

Danas taj sajt i dalje živi. Ali ne i Margita. I zato sam otišao do Nikolinog sajta i otvorio link sa reakcijama Margitinih poštovalaca. Uradio sam to dan posle Magine smrti, 19. septembra. Evo nekih reakcija...

Marina: 'Ja sam ovde suviše daleko, a već mesecima mislim na nju u ovoj teškoj godini koja je obećavala da će nas poraziti po poslednji put. Znaš, rođene smo sa dva dana razlike i odrasle u istoj zgradi i išle u isti razred i eto, htela bih da iskažem poštovanje prema bolu koji se nije dao zamaskirati, koji je malo ko razumeo, bar u generaciji naših roditelja, zar ne? - i prema odlučnom NE čuvarima ustrojstva koje je Magi tiho grmela i u kojem je izgorela.'

Rajan / Zip Zap /i Dejzi: 'Otišla je prva dama rokenrola. Samo je nebo večno i tvoje. / Neka joj je laka crna zemlja i slava joj. Sada su svi gore, nebom spojeni. Milan, Bojan i Magi. Možda đuskaju skupa i svirkaju za svoju dušu kao nekad, dok su bili među nama. / Tužno, ali njihove pesme ostaju da žive večno. Hvala im što su obeležili najlepši period moje mladosti.'

Jedan od posetilaca sajta, Banderas, odlučio je da uz rečenicu '...dakle, i V.D. je gore s njima. Prvi je otišao. Cela prva postava je gore', citira pesmu koju je poroglasio Maginim remek-delom. Evo je:

Promeniću svet do kraja pesme,
Igraću pijani ples u ritmu vetra
Pustiću sunce da topi ljubav
Između sveta daleko od nas

Došao sam da te nosim, da se ne bojiš,
Ne govoriš 'nema me', ne zatvoriš oči,
Da ne zaboraviš reč po reč,
Došao sam da te nosim u kuću mojih predaka,

Da ti pričam da noći nema, da odustaneš,
da želja je glad, da želja je vatra.
Promeniću jezik, pokret, telo,
Govoriću reči tuđe pesme.

Došao sam da ti kažem 'čuvaj me'.
Tvoj korak je moje ime, čuvaj me,
Došao sam da te nosim, da se ne bojiš,
Došao sam da te nosim u kuće mojih predaka."

Ovo je bio ZAIROV oproštaj od Margite Stefanović tog septembra pre sedamnaest godina. A za sve što je u tadašnjoj emisiji bilo o Magi rečeno zahvalio sam se Branku Rogošiću, uredniku Rok Ekspresa i, naravno, Nikoli Miladinoviću, čuvaru Maginog veb sajta.

Onda je krenula meni najdraža pesma EKV, "Sarajevo"...

 

* * *

 

Brzi kas od tri i po decenije

.

.

Iz subote u subotu, na početku svakog ZAIRA, ispucavam demo snimke pristigle iz dubina dvadesetog veka i iz moje nekadašnje emisije "Ventilator 202". U meduvremenu sam potrošio gotovo svu zalihu demo snimaka iz tih davnih godina. Jeste, u to vreme smo objavili i tri Demo Top ploče emisije "Ventilator 202" sa po desetak snimaka autentičnih demo-heroja tog doba. Bili su na long-plej pločama od milošte zvanim el-pi, koje su se na gramofonima vrtele brzinnom od 33 obrtaja i minutu. Tako smo - gle, koincidencije - izdali tačno 33 demo snimka na 33 obrtaja na LP pločama koje su, takvi su bili standardi, u prečniku imale isto toliko santimetara!

Danas je to antologija.

Rekoh li već da sam odvrteo sve što sam imao u demo-zalihama? Taman se zapitah da li da započnem s novim krugom, kad - zahvaljujući mom omiljenom bendu iz tog vremena dobih ideju za početak ovog Zaira...

Javio mi se Tam Tam bend iz Niša. Oni su se tih em slavnih, em ranih osamdesetih godina dvadesetog veka proslavili vanvremenskim hitom "Jockey". Poslali su mi i fotografiju - u stvari dve - nastale u istom ambijentu, ali s vremenskom zadrškom od 35 godina. Na prvoj je kvintet mladih, lepih i nasmejanih lica, jednom rečju - udarna Tam Tam petorka iz 1984. godine. Na drugoj - gle, isto to. Doduše, 35 godina kasnije, ali, pazite: scenografija je ista, poza je ista, čak su isti i osmesi koje jest da je malčice, ali samo malčice nagrizlo vreme, but not the charm... Zahvalio sam se tam-tamovcima na "foto stripu" u dva efektna kadra i obećao da ću ga postaviti i na Fejsbuk zid i na veb prezentaciju aktuelnog ZAIRA. Jer, kad se neko nakon 35 prohujalih godina i dalje tako spontano i razdragano druži, onda je nemoguće reći da i ovaj bend i ovo prijateljstvo nisu za sva vremena.

Nakon što sam ovo izgovorio i na radiju, za očekivati je bilo da će, kao kruna svega, sa VU-metrom na sto posto, ZAIROM da se prolomi "Jockey".

I prolomio se. Uz dve fotografije i jednu pesmu, eto "povratka u budućnost" i u 1984. Uostalom, šta je putovanje kroz tričavih 35 godina nečijeg života prema večnosti? Skoro pa ništa. Uzjašete jednu od njih i neosetno proletite kroz to zrnce vremena.

Kao džokej iz pesme.

 


Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.