Povratak na ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 997. emisije...

Reč-dve pre poletanja

 

.

Ko se hvali, taj se ne posipa pepelom

 

 

...Pa ni ja to ne bih. Naime:

U par navrata sam na ovom 'svetom mestu' zvanom ZAIR govorio i o mojoj "Pilotskoj knjizi", ali uvek - kako mi neki zameraju - sa malom distancom, da ne kažem nekako uzdržano. Šta mogu, vadim se ja, nisam lokalni bukač pa da viknem "navali, narode, još malo pa nestalo, vidi - sveža k'o rosa, dobro uhranjena sa svojih pola hiljdarake stranica, a tek što prija napaćenoj pilotskoj duši i visoko podiže moral!" - mada bi tu, umesto one brzogovoreće napomene koja ide uz suplemente ishrani da 'za sve ostalo konsultujete svog lekara ili farmaceuta', trebalo da stoji da 'za sve ono što vam stoji na putu do pilotske dozvole pilota konsultujete svog ličnog sponzora!' Da, letenje je oh, tako skup sport, naročito kad ste na početku i kada još ne znate koja će vam se vrata (i da li će se uopšte) otvoriti kako biste jednoga dana vratli sve ono što ste uložili u sebe i u svoje ambicije...

E, pa, da se sada ne bih ja vrteo kao kumulonimbus oko Kragujevca sve govoreći, a ništa pohvalno ne kazavši o svojoj knjizi, neka progovori onaj ko ju je izdao. Znači, izdavač. Kada bacite pogled na njegovo ime, pomislite je kako mali, malecki i kako morate lupom da ga tražite - jer se zove Mikro knjiga! A nije. Elem, kako stoji u predgovoru...

"...Ovo nije ni roman, ni zbirka priča. Pre je pokušaj da se dramaturški uobliči putovanje kroz ogromnu riznicu znanja, naučnih disciplina i praktičnih letačkih iskustava od časa kada vam, kao pilotu-početniku, izbije prvo paperje, pa do sazrevanja u profesionalnog pilota sa zavidnim znanjem i samopouzdanjem. Knjiga nema čak ni glavne junake. Uslovni nosilac glavne uloge je čitalac raspoložen za avanturu letenja kroz koju ga za ruku vodi autor – uzgred, epizodista u priči, a u životu saobraćajni pilot i instruktor letenja.

„Pilotska knjiga“ je namenjena zagriženim, ali i potencijalnim ljubiteljima avijacije, tinejdžerima dovoljno zrelim da razmišljaju o profesiji pilota, sakupljačima vazduhoplovnih zanimljivosti i pikanterija, a pre svega ozbiljnim kandidatima za sportske i profesionalne pilote kojima će poslužiti kao savršen udžbenik letenja, kako tokom teorijske nastave, tako i u nastavku praktične obuke na avionu. Vredno je napomenuti da takvih priručnika, nažalost, nema na našem tržištu, pa i šire, u regionu bivše YU. Uostalom, i dosadašnje generacije pilota su proteklih decenija tokom školovanja koristile baš Modlijeve knjige za sticanje opštih letačkih znanja. I pamtile ih.

Većina poglavlja je oplemenjena autobiografskim, ponekad romansiranim detaljima, koji su, nakon godina Modlijevog profesionalnog letenja i paralelnog medijskog delovanja, logična posledica bogatog iskustva na oba polja, pa ćete povremeno zapaziti i elemente lake beletristike. Recenzenti i stručni konsultanti su vazduhoplovni stručnjaci, predavači i instruktori nekadašnjeg Jatovog školskog centra i Pilotske akademije, kompanije Prince Aviation i timova za ispitivanje vazduhoplovnih udesa kako Srbije, tako i susedne Hrvatske."

* * *

Umesto sa DVD-a koji je pratio prethodno izdanje ove knjige, svih sedam epizoda filma "Škola letenja" možete pogledati na YouTube kanalu ka kome vodi link direktno sa sajta Mikro knjige.

Hajde da se još malo pravdam: nije to ono kad 'svaki Ciga svoga konja hvali', više je to ono da se 'niko svoga deteta ne stidi!' Bar se tako nadam, kako ja, tako i 'čedo' zvano "Pilotska knjiga".

 

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.