Povratak na ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 999. emisije...

Avione, slomiću ti krila

.

.

‘Avione, slomiću ti krila, da te nema ona bi tu bila, joj, ako ti uhvatim pilota, lišiću ga njegovog života!' - Borini su stihovi koje nikada nisam shvatao lično. Jer, ako je ona odlučila da odleti redovnom linijom (u to vreme JAT-a) zato što joj se Bora smučio, što bih ja za to bio kriv? Devojka kupila kartu, uredno prošla kroz rendgen s ručnim prtljagom, sela kraj prozora i odahnula s olakšanjem jer se, uh, oslobodila smarača.

Međutim, postoji i druga mogućnost. Devojka je bila s Borom (u ono vreme golim k'o pištolj), pa natrčala na momka koji em nije bio go k'o pištolj, em je uz sav pripadajući šarm imao još i privatni avion. Ko da mu odoli? Ne bih ni ja na njenom mestu. Tu se menja i poenta: imućni pokvarenjak je nagovori da pobegnu, ona razmisli o praktičnim stranama života i pristane na avanturu. Zbrišu Bori naočigled, njemu se, naravno, pogled zakrvavi - i nastane pesma "Avione slomiću ti krila".

Tako da mi je ovo drugo logičnije, pa nikada nisam brinuo za svoj fizički integritet (pogotovo što sam Boru i sam u više navrata zaista vozio avionom, i onim malim sportskim, kada smo zajedno bacali plakate za mega-koncerte Riblje Čorbe na Sajmu, ali i velikim 'boingom' kad je odlazio na tezge negde u EU). U stvari, zašto bi uopšte sekao granu na kojoj sedi lomeći krila aviona u kojem se vozi da bi se svetio pilotu koji nema veze s njegovim bedakom, a uz to mu je i drug?

Stvarno bi bilo iracionalno.

Možda je pomalo iracionalno i to što i ja sam, malo-malo, pa nađem razloga da progovorim o svom spisateljskom čedu, sedmom po redu. Ali zašto bih se posipao pepelom zbog lažne skromnosti, kad imam dosta razloga da to ne činim? Nešto slično već sam učinio pretprošli put na istom ovom mestu, pa zato, da ne bih ponovio isti hvalospev izdavača mojoj "Pilotskoj knjizi", otiđite vi lepo tamo gde su (vazdušni) putevi ka njoj najbliži - i podsetite se kako je to na njenim stranicama, a kako je to kad poželite da krenete stazom na koju vam ukazuje...

Ništa lakše, nego KLIK baš na ovaj ovaj LINK.

Hvala vam na pažnji, a istovremeno i hvala na skorom čitanju, ukoliko odlučite da se sretnemo na stranicama "Pilotske knjige"!

 

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.