Povratak na ZAIR iz 2020. godine

Ponešto iz 1002. emisije...

Seća li se iko ZAIRA broj 693?

.

(Napomena: ovaj motiv poslužio je samo jednokratno kao moja novogodišnja čestitka prijateljima na Fejsbuku, sa željom da u 2020. imaju što više ovakvih pogleda, kako iz vazduha, tako i sa mediteranskih plaža!)

.

Slučajno sam nabasao baš na tu emisiju, emisiju broj 693, prelistavajući neke januarske Zaire iz ranijih godina. Ovaj ZAIR emitovan je januara 2014. godine, evo od tada tačno šest godina je proletelo. Tu januarsku emisiju započeo sam ovako:

"Ono što sam poželeo pre pet godina, uglavnom se i ostvarilo! Recimo, rekao sam: lepo bi bilo da 2009. ne bude krizna, nego klizna! Da ono što se začelo u prošloj, otkliže u ovu. Konkretno, da se IPTV odomaći u Srbiji, a ne samo u nekim beogradskim ulicama. Da VoIP postane rutinska alternativa fiksnom telefonskom monopolu. Da IT oprema, nakon što je poskupela za 30 posto, pojeftini za 60. Da SSD diskovi zažive na tržištu i siđu ispod cene luksuznog laptopa. I da se Beotel radio do kraja učvrsti u Web prostoru. To su moje male i prizemne IT želje. A može i malo poezije, što da ne? Videli smo, recimo, da je 2009. godina 30 posto skuplja za održavanje zbog cena IT proizvoda, telefonskih impulsa i centralnog grejanja. Stoga (sad će i poezija):

...I jedno, i drugo, i treće
video i od smeha crk'o,
sebi želim puno sreće,
makar u Novoj k'o Srbija puk'o!

A strana ličnost protekle 2013. godine i zasto? Stiv Džobs, jedan od osnivača Epla. To je čovek koji je ostao na nogama i nakon što je izbačen iz vlastite kompanije, a u znak zahvalnosti za taj gest, istu tu kompaniju je probudio iz kliničke smrti kada se u nju vratio. Patentirao je niz najvažnijih medijskih igračaka novog milenijuma, a one su pokrenule ostatak IT sveta. Da bez problema odšeta u legendu pomogla mu je smrt, prvih dana oktobra 2011..."

Tako je počeo januarski ZAIR iz 2014. Ove, 2020, možemo potvrditi da je sve što sam tada poželeo bilo ostvareno već tada, a sada je samo višestruko potvrđeno. Umro je jedino Beotel radio... ali priču o tome možete pronaći na još uvek živućoj Fejsbuk stranici ovog radija. A naknadno se obistinio poslednji stih onog pesmuljka: Srbija je stvarno pukla!

Negde u ono vreme javili su mi se i Srbi iz Australije, i to jedna zanimljiva grupa koja je odlučila da lobira za, po njima, dve najbolje emisije na domaćem radiju: "Zakon akcije i reakcije" i "Solaris" (naučna emisija na programu Radio Beograda 2). Ne znam da li to misle i danas, možda bih mogao da proverim na: Srbi Australija <srb.canberra@gmail.com>

Još su i dodali (citiram samo one njihove reči koje se odnose na ZAIR):

"Divno je što emisije pretačete u mp3 format i postavljate na Net. MP3 je odlična stvar, jer vaše emisije nose OGROMAN edukativni naboj. Iz tog razloga, samo slušanje emisije i shvatanje je malo teže i nešto sporije, uostalom, kao i kod knjiga. Jer, dobre knjige se ne čitaju, već iščitavaju, pa se tako i odlične emisije ne slušaju, već preslušavaju!"

Na to sam samo mogao da odgovorim da je "divno znati da postoji neko, tamo daleko, do koga neke stvari dopiru mnogo brže nego do mnogih ovde, samo na praćkomet udaljenih. Hvala na lepim rečima, a još više na vremenu posvećenom navedenim emisijama, kako u moje ime, tako i u ime kolege sa Drugog programa Radio Beograda, a to je Srđa Janković, koji priprema emisiju "Solaris". Neki delovi vašeg pisma zaslužuju da budu citirani i na radiju" ...kao što tada i bejahu citirani!

Eto, to je bilo prisećanje na januar mesec 2014. Da me pitate zašto baš ta godina i zašto baš taj ZAIR, ne bih umeo da odgovorim. Slučajno, to bi bio najbolji odgovor. Kao što su slučajni i toliki drugi događaji u našim životima.

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.