Povratak na ZAIR iz 2020. godine

Ponešto iz 1003. emisije...

.

Pitali su me: šta te najviše fascinira kod tehnologije, a čega se plašiš?

Kod tehnologije je fascinantno to što je neodoljiva u primeni. Začas utvrdiš za šta bi neka igračka mogla da posluži, pa nisi miran dok je sebi ne priuštiš… Plašim se da neću dočekati dan kada će biti moguće preručiti ljudsku svest (a svest, to smo jedino i neopozivo mi!) u uređaj u kojem će nastaviti svoj virtuelni život! Jer, ako govorimo o besmrtnosti, sva moguća ortopedija i robotika ne mogu nas spasti umiranja. Besmrtnost ne treba tražiti u telesnom: koliko god produžavali život presađivanjem organa i protetikom, mozak će svakako istrunuti, pre ili kasnije. Besmrtnost treba tražiti u VR svetu. Mislim da se kao pravi i neprikosnoveni SF vizionar takvog života ustoličio Frederik Pol i njegova romaneskna „kvintologija“, „Kapija“. Treba pročitatu tu sagu o Hičijima i njihovoj civilizaciji koja je junacima priče u amanet ostavila zadivljujući patent za neobičnu vrstu besmrtnosti.

.

* * *

 

Jedanaestog decembra napustio nas je Dejvid Belami, znameniti britanski biolog, voditelj, popularizator nauke i borac za zaštitu prirode, kao i predsednik i saosnivač istoimene fondacije. Nadahnute televizijske programe Dejvida Belamija dobro pamte i brojne generacije u našoj zemlji koje su odrastale uz danas gotovo legendarni Školski program Radio-televizije Beograd sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Oproštaj od Dejvida Belamija je ujedno izvrstan povod da povučemo paralele sa današnjim naučno-obrazovnim sadržajima i sagledavanjem nauke u društvu, a i da tragamo za savremenim primerima i nastavljačima iste one iskre ljubavi i posvećenosti prirodi i prirodnim naukama koju će, za mnoge od nas, večno oličavati Dejvid Belami. U ovom ZAIRU, u odeljku pod nazivom “Pozajmica sa drugih frekvencija”, “pozajmio” sam deo iz emisije Drugog programa Radio Beograda, “Solaris” -   razgovor dvojice zaljubljenika u nauku inspirisan upravo odlaskom sa životne scene profesora Dejvida Belamija. Domaćin emisije bio je Srđa Janković, a njegov sagovornik Igor Ril, glavni i odgovorni urednik magazina National Geographic Srbija.

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.